ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ
для дітей ДНЗ « Сонечко»на зимово-весняний період (з 01.01 .2014року по 31.05 2014 року )
Назва страви | груп загального розвитку | постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи | ||
1-3 роки | 3-6 (7) років | До 3 років | 3-6 років |
ПЕРШИЙ ТИЖДЕНЬ | ||||
ПОНЕДІЛОК | ||||
СНІДАНОК | ||||
Омлет | 30 | 60 | 60 | 70 |
Капуста тушкована | 90 | 100 | 100 | 130 |
Батон, вершкове масло | 30/3 | 50/5 | 30/5 | 50/5 |
Чай з лимоном | 150/6 | 180/7 | 150/6 | 180/7 |
ОБІД | ||||
Суп рибний | 150 | 200 | 180 | 220 |
Гречана каша | 90 | 130 | 100 | 150 |
Печінкове суфле | 60 | 70 | 70 | 70 |
Салат з солених огірків з цибулею | 40 | 50 | 50 | 60 |
Хліб житній | 20 | 40 | 30 | 60 |
Компот фруктовий | 120 | 150 | 150 | 180 |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
Какао | 150 | 180 | 150 | 180 |
ВЕЧЕРЯ | ||||
Каша пшоняна молочна | 180 | 200 | 200 | 200 |
Батон, вершкове масло | 20/3 | 30/5 | 30/5 | 50/5 |
Рогалик з повидлом | 40 | 70 | 60 | 70 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
ВІВТОРОК | ||||
СНІДАНОК | ||||
Каша манна молочна | 180 | 200 | 200 | 200 |
Батон, вершкове масло, твердий сир | 30/3/5 | 50/5/5 | 30/5/5 | 50/5/10 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
ОБІД | ||||
Суп гороховий із сухариками | 150 | 180 | 180 | 220 |
Куряче м'ясо під білим соусом | 60/20 | 70/30 | 70/30 | 80/30 |
Картопляне пюре | 90 | 130 | 100 | 150 |
Помідор солений | 30 | 40 | 40 | 50 |
Хліб житній | 20 | 40 | 30 | 60 |
Кисіль фруктовий або кисіль з шипшини | 120 | 150 | 150 | 150 |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Сік | 50 | 100 | 70 | 100 |
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
ВЕЧЕРЯ | ||||
Рисова запіканка з сиром і яблуками | 120 | 150 | 120 | 150 |
Кавовий напій | 150 | 180 | 150 | 180 |
Фрукти | 50 | 70 | 50 | 70 |
СЕРЕДА | ||||
СНІДАНОК | ||||
Ліниві вареники з сметанним соусом | 100/7 | 120/15 | 100/10 | 130/15 |
Батон з маслом | 30/3 | 50/5 | 30/5 | 50/5 |
Чай з лимоном | 150/6 | 180/7 | 150/6 | 180/7 |
ОБІД | ||||
Український борщ | 150 | 200 | 200 | 220 |
Каша перлова в’язка | 90 | 130 | 100 | 150 |
Биточок у молочному соусі | 60/20 | 70/30 | 70/30 | 80/30 |
Огірок солений | 30 | 40 | 40 | 50 |
Хліб житній | 20 | 40 | 30 | 60 |
Компот із сухофруктів | 120 | 150 | 150 | 180 |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
Молоко | 150 | 150 | 150 | 150 |
ВЕЧЕРЯ | ||||
Молочна рисова каша | 180 | 200 | 200 | 200 |
Батон з повидлом | 30/3 | 50/5 | 30/5 | 50/5 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
ЧЕТВЕР | ||||
СНІДАНОК | ||||
Молочна вермішель | 180 | 200 | 200 | 200 |
Батон з маслом | 30/3 | 50/5 | 30/5 | 50/5 |
Чай з лимоном | 150/6 | 180/7 | 150/6 | 180/7 |
ОБІД | ||||
Суп гречаний | 150 | 200 | 180 | 220 |
Капуста тушкована з м’ясом | 120 | 150 | 120 | 180 |
Яйце варене | 1 | 1 | 1 | 1 |
Хліб | 20 | 40 | 30 | 60 |
Компот із сухофруктів | 120 | 150 | 150 | 180 |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Кефір або ряжанка | 120 | 150 | 150 | 150 |
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
ВЕЧЕРЯ | ||||
Оладки з повидлом | 100/15 | 120/20 | 100/15 | 120/20 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
Фрукти | 50 | 70 | 50 | 70 |
ПЯТНИЦЯ | ||||
СНІДАНОК | ||||
Рибна тюфтелька | 60 | 70 | 70 | 70 |
Буряк тушкований | 90 | 100 | 90 | 120 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
Батон з маслом | 30/3 | 50/5 | 20/5 | 50/5 |
ОБІД | ||||
Суп рисовий | 150 | 200 | 180 | 220 |
Картопля по-домашньому | 90 | 130 | 100 | 150 |
Салат з квашеної капусти і цибулі | 40 | 50 | 40 | 50 |
Хліб | 20 | 40 | 30 | 60 |
Компот фруктовий | 120 | 150 | 150 | 180\ |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Сік | 50 | 100 | 70 | 100 |
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
ВЕЧЕРЯ | ||||
Ватрушка або пиріжок | 40 | 70 | 60 | 70 |
Какао | 150 | 180 | 150 | 180 |
ДРУГИЙ ТИЖДЕНЬ | ||||
ПОНЕДІЛОК | ||||
СНІДАНОК | ||||
Ікра з кабачків | 40 | 50 | 50 | 60 |
Вермишель | 80 | 120 | 80 | 120 |
Сосиска | 20 | 40 | 40 | 60 |
Батон, вершкове масло | 30/3 | 50/5 | 30/5 | 50/5 |
Чай з лимоном | 150/6 | 180/7 | 150/6 | 180/7 |
ОБІД | ||||
Розсольник | 150 | 200 | 180 | 220 |
Картопляне пюре | 90 | 130 | 100 | 150 |
Риба смажена | 60 | 80 | 70 | 80 |
Помідор солений | 30 | 40 | 40 | 50 |
Хліб житній | 20 | 40 | 30 | 60 |
Компот фруктовий | 120 | 150 | 150 | 180 |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
Молоко | 150 | 150 | 150 | 150 |
ВЕЧЕРЯ | ||||
Каша гречана молочна | 180 | 200 | 200 | 200 |
Батон, вершкове масло | 20/3 | 30/5 | 30/5 | 50/5 |
Пиріжок з яблуками | 40 | 70 | 60 | 70 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
ВІВТОРОК | ||||
СНІДАНОК | ||||
Каша манна молочна | 180 | 200 | 200 | 200 |
Батон, вершкове масло, твердий сир | 30/3/5 | 50/5/5 | 20/5/5 | 50/5/10 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
ОБІД | ||||
Суп овочевий з сметаною | 150 | 180 | 180 | 220 |
Плов з м’ясом | 100 | 130 | 100 | 150 |
Буряк тушкований | 40 | 50 | 50 | 60 |
Хліб житній | 20 | 40 | 30 | 60 |
Кисіль фруктовий | 120 | 150 | 150 | 150 |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Кефір або ряжанка | 120 | 150 | 150 | 150 |
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
ВЕЧЕРЯ | ||||
Сирники з сметанним соусом | 100/30 | 120/40 | 100/30 | 100/50 |
Чай з лимоном | 150/6 | 180/7 | 150/6 | 180/7 |
Фрукти | 50 | 70 | 50 | 70 |
СЕРЕДА |
СНІДАНОК | ||||
Вермішелева запіканка з сиром і родзинками | 120 | 150 | 120 | 150 |
Батон з маслом | 30/3 | 50/5 | 30/5 | 50/5 |
Кавовий напій | 150 | 180 | 150 | 180 |
ОБІД | ||||
Капусняк | 150 | 200 | 200 | 220 |
Вареники з м’ясом | 30 | 40 | 40 | 50 |
Хліб житній | 20 | 40 | 30 | 60 |
Компот із сухофруктів | 120 | 150 | 150 | 180 |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
Сік | 50 | 100 | 70 | 100 |
ВЕЧЕРЯ | ||||
Молочна пшоняна каша | 180 | 200 | 200 | 200 |
Батон з маслом | 30/3 | 50/5 | 30/5 | 50/5 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
ЧЕТВЕР | ||||
СНІДАНОК | ||||
Молочна вівсяна каша | 180 | 200 | 200 | 200 |
Батон з маслом і твердим сиром | 30/3/5 | 50/5/5 | 30/5/5 | 50/5/10 |
Чай з лимоном | 150/6 | 180/7 | 150/6 | 180/7 |
ОБІД | ||||
Суп рибний | 150 | 200 | 180 | 220 |
Каша гречана в’язка | 90 | 130 | 100 | 150 |
Тефтеля м’ясна у молочному соусі | 60/20 | 70/30 | 70/30 | 80/30 |
Хліб | 20 | 40 | 30 | 60 |
Компот фруктовий | 120 | 150 | 150 | 180 |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Сік | 120 | 150 | 150 | 150 |
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
ВЕЧЕРЯ | ||||
Овочеве рагу або вінегрет | 100 | 120 | 120 | 150 |
Яйце варене | 1 | 1 | 1 | 1 |
Батон | 30 | 50 | 20 | 50 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
ПЯТНИЦЯ | ||||
СНІДАНОК | ||||
Рибна тюфтелька або оселедець | 50 | 80 | 50 | 80 |
Картопляне пюре | 90 | 100 | 90 | 120 |
Чай | 150 | 180 | 150 | 180 |
Батон з маслом | 30/3 | 50/5 | 30/5 | 50/5 |
ОБІД | ||||
Суп з галушками | 150 | 200 | 180 | 220 |
«Ліниві» голубці | 90 | 130 | 100 | 150 |
Хліб | 20 | 40 | 30 | 60 |
Компот фруктовий | 120 | 150 | 150 | 180 |
ПОЛУДЕНОК | ||||
Молоко | 150 | 150 | 150 | 150 |
Печиво | 20 | 30 | 20 | 30 |
ВЕЧЕРЯ |
Млинці з сиром | 120 | 150 | 120 | 150 |
Какао | 150 | 180 | 150 | 180 |
Фрукти | 50 | 70 | 50 | 70 |
Раціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати. В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода. У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони. Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії. Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози. У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров'я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.