• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • харчування

/Files/images/загруженное (3).jpg

ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ
для дітей ДНЗ « Сонечко»
на зимово-весняний період01.01 .2014року по 31.05 2014 року )

Назва страви

груп загального

розвитку

постраждалих

внаслідок Чорнобильської

катастрофи

1-3

роки

3-6 (7)

років

До 3 років

3-6 років

ПЕРШИЙ ТИЖДЕНЬ

ПОНЕДІЛОК

СНІДАНОК

Омлет

30

60

60

70

Капуста тушкована

90

100

100

130

Батон, вершкове масло

30/3

50/5

30/5

50/5

Чай з лимоном

150/6

180/7

150/6

180/7

ОБІД

Суп рибний

150

200

180

220

Гречана каша

90

130

100

150

Печінкове суфле

60

70

70

70

Салат з солених огірків з цибулею

40

50

50

60

Хліб житній

20

40

30

60

Компот фруктовий

120

150

150

180

ПОЛУДЕНОК

Печиво

20

30

20

30

Какао

150

180

150

180

ВЕЧЕРЯ

Каша пшоняна молочна

180

200

200

200

Батон, вершкове масло

20/3

30/5

30/5

50/5

Рогалик з повидлом

40

70

60

70

Чай

150

180

150

180

ВІВТОРОК

СНІДАНОК

Каша манна молочна

180

200

200

200

Батон, вершкове масло, твердий сир

30/3/5

50/5/5

30/5/5

50/5/10

Чай

150

180

150

180

ОБІД

Суп гороховий із сухариками

150

180

180

220

Куряче м'ясо під білим соусом

60/20

70/30

70/30

80/30

Картопляне пюре

90

130

100

150

Помідор солений

30

40

40

50

Хліб житній

20

40

30

60

Кисіль фруктовий або кисіль з шипшини

120

150

150

150

ПОЛУДЕНОК

Сік

50

100

70

100

Печиво

20

30

20

30

ВЕЧЕРЯ

Рисова запіканка з сиром і яблуками

120

150

120

150

Кавовий напій

150

180

150

180

Фрукти

50

70

50

70

СЕРЕДА

СНІДАНОК

Ліниві вареники з сметанним соусом

100/7

120/15

100/10

130/15

Батон з маслом

30/3

50/5

30/5

50/5

Чай з лимоном

150/6

180/7

150/6

180/7

ОБІД

Український борщ

150

200

200

220

Каша перлова в’язка

90

130

100

150

Биточок у молочному соусі

60/20

70/30

70/30

80/30

Огірок солений

30

40

40

50

Хліб житній

20

40

30

60

Компот із сухофруктів

120

150

150

180

ПОЛУДЕНОК

Печиво

20

30

20

30

Молоко

150

150

150

150

ВЕЧЕРЯ

Молочна рисова каша

180

200

200

200

Батон з повидлом

30/3

50/5

30/5

50/5

Чай

150

180

150

180

ЧЕТВЕР

СНІДАНОК

Молочна вермішель

180

200

200

200

Батон з маслом

30/3

50/5

30/5

50/5

Чай з лимоном

150/6

180/7

150/6

180/7

ОБІД

Суп гречаний

150

200

180

220

Капуста тушкована з м’ясом

120

150

120

180

Яйце варене

1

1

1

1

Хліб

20

40

30

60

Компот із сухофруктів

120

150

150

180

ПОЛУДЕНОК

Кефір або ряжанка

120

150

150

150

Печиво

20

30

20

30

ВЕЧЕРЯ

Оладки з повидлом

100/15

120/20

100/15

120/20

Чай

150

180

150

180

Фрукти

50

70

50

70

ПЯТНИЦЯ

СНІДАНОК

Рибна тюфтелька

60

70

70

70

Буряк тушкований

90

100

90

120

Чай

150

180

150

180

Батон з маслом

30/3

50/5

20/5

50/5

ОБІД

Суп рисовий

150

200

180

220

Картопля по-домашньому

90

130

100

150

Салат з квашеної капусти і цибулі

40

50

40

50

Хліб

20

40

30

60

Компот фруктовий

120

150

150

180\

ПОЛУДЕНОК

Сік

50

100

70

100

Печиво

20

30

20

30

ВЕЧЕРЯ

Ватрушка або пиріжок

40

70

60

70

Какао

150

180

150

180

ДРУГИЙ ТИЖДЕНЬ

ПОНЕДІЛОК

СНІДАНОК

Ікра з кабачків

40

50

50

60

Вермишель

80

120

80

120

Сосиска

20

40

40

60

Батон, вершкове масло

30/3

50/5

30/5

50/5

Чай з лимоном

150/6

180/7

150/6

180/7

ОБІД

Розсольник

150

200

180

220

Картопляне пюре

90

130

100

150

Риба смажена

60

80

70

80

Помідор солений

30

40

40

50

Хліб житній

20

40

30

60

Компот фруктовий

120

150

150

180

ПОЛУДЕНОК

Печиво

20

30

20

30

Молоко

150

150

150

150

ВЕЧЕРЯ

Каша гречана молочна

180

200

200

200

Батон, вершкове масло

20/3

30/5

30/5

50/5

Пиріжок з яблуками

40

70

60

70

Чай

150

180

150

180

ВІВТОРОК

СНІДАНОК

Каша манна молочна

180

200

200

200

Батон, вершкове масло, твердий сир

30/3/5

50/5/5

20/5/5

50/5/10

Чай

150

180

150

180

ОБІД

Суп овочевий з сметаною

150

180

180

220

Плов з м’ясом

100

130

100

150

Буряк тушкований

40

50

50

60

Хліб житній

20

40

30

60

Кисіль фруктовий

120

150

150

150

ПОЛУДЕНОК

Кефір або ряжанка

120

150

150

150

Печиво

20

30

20

30

ВЕЧЕРЯ

Сирники з сметанним соусом

100/30

120/40

100/30

100/50

Чай з лимоном

150/6

180/7

150/6

180/7

Фрукти

50

70

50

70

СЕРЕДА

СНІДАНОК

Вермішелева запіканка з сиром і родзинками

120

150

120

150

Батон з маслом

30/3

50/5

30/5

50/5

Кавовий напій

150

180

150

180

ОБІД

Капусняк

150

200

200

220

Вареники з м’ясом

30

40

40

50

Хліб житній

20

40

30

60

Компот із сухофруктів

120

150

150

180

ПОЛУДЕНОК

Печиво

20

30

20

30

Сік

50

100

70

100

ВЕЧЕРЯ

Молочна пшоняна каша

180

200

200

200

Батон з маслом

30/3

50/5

30/5

50/5

Чай

150

180

150

180

ЧЕТВЕР

СНІДАНОК

Молочна вівсяна каша

180

200

200

200

Батон з маслом і твердим сиром

30/3/5

50/5/5

30/5/5

50/5/10

Чай з лимоном

150/6

180/7

150/6

180/7

ОБІД

Суп рибний

150

200

180

220

Каша гречана в’язка

90

130

100

150

Тефтеля м’ясна у молочному соусі

60/20

70/30

70/30

80/30

Хліб

20

40

30

60

Компот фруктовий

120

150

150

180

ПОЛУДЕНОК

Сік

120

150

150

150

Печиво

20

30

20

30

ВЕЧЕРЯ

Овочеве рагу або вінегрет

100

120

120

150

Яйце варене

1

1

1

1

Батон

30

50

20

50

Чай

150

180

150

180

ПЯТНИЦЯ

СНІДАНОК

Рибна тюфтелька або оселедець

50

80

50

80

Картопляне пюре

90

100

90

120

Чай

150

180

150

180

Батон з маслом

30/3

50/5

30/5

50/5

ОБІД

Суп з галушками

150

200

180

220

«Ліниві» голубці

90

130

100

150

Хліб

20

40

30

60

Компот фруктовий

120

150

150

180

ПОЛУДЕНОК

Молоко

150

150

150

150

Печиво

20

30

20

30

ВЕЧЕРЯ

Млинці з сиром

120

150

120

150

Какао

150

180

150

180

Фрукти

50

70

50

70

Раціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування повинно не лише покривати енергію, що витрачається дитиною, але й забезпечувати матеріал, необхідний для росту й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що теж викликає значні енергетичні витрати. В їжі повинні обов'язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що входять до складу тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода. У дитячому харчуванні мають враховуватися якісні показники білків. Найцінніший і найкорисніший для росту дитини тваринний білок. Достатня його кількість є в м'ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони. Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і Д. Але надмір жирів шкідливий, бо сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії. Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози. У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни. Недостатня їхня кількість різко погіршує стан здоров'я, ріст і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

/Files/images/images (1).jpg

Народна мудрість про їжу і харчування

• Апетит з їжею прибуває.

• Паляниця - хлібові сестриця.

• Поволі, хлопчику: раз хліба, два борщику.

• Хто з собою хліб носить, той їсти не просить.

• Де ви, пироги? Тут є ваші вороги.

• Пиріг животові не шкодить.

• З'їла борщик до кришечки, щоб не боліли кишечки.

• Смачні борщ і каша, якщо там є шматочок м'яса.

• В гурті і каша добре їсться.

• Вівсяна каша сама себе хвалить, а гречану люди хвалять.

• Як їсть дитина, то тішиться родина.

• Не. кусай більше, як у рот влізе, бо вдавишся.

• Мало вкусиш - швидше прожуєш і проковтнеш.

• Коли гаряче, то студи, козаче.

• Душа міру знає.

• Виїв ще й облизався.

• Аби що до губи, будуть їсти зуби.

• Гороху треба їсти потроху.

• 3 гречки та проса - і каша, і паша.

Кiлькiсть переглядiв: 640

Коментарi